Artikelindex

 

 

KOORORGEL

In de kerk in 't Loug staat nog een tweede orgel dat gebouwd is door de heren Lammert Medendorp en Piet Baar. Hier volgt hun beschrijving van het orgel.

koororgel_volledigDe metalen pijpen komen uit een orgeltje dat de vorige eeuw in een kerk te Annen heeft gestaan. We hebben de lade ook gehad, maar die was op geen enkele manier te repareren. De kleppen hebben we wel gebruikt en opnieuw voorzien van schapenleer. Het klavier hebben we voor een zacht prijsje gekocht. De ruisquint had een te hoge opsnede, die hebben we veranderd door er metalen plaatjes op te lijmen. We hebben met veel plezier aan dit instrument gewerkt. Er is prima op te spelen omdat het een vrij pedaal heeft en gescheiden bas en discant, dan heb je het idee van een tweeklaviersorgel.

De bas en discant zijn gescheiden.

Bourdon 16 v. pedaal.

Registers van het manuaal zijn:

Holpijp 8 v.; Roerfluit 4 v.; Octaaf 2 v.; Quint 1 1/3 links; Quint 2 2/3 rechts; Terts 1 1/3 die repeteert bij C1.

De holpijp van eikenhout is meer dan 20 jaar geleden gemaakt door Jans Kruiger uit Delfzijl. Met uitzondering van het grote octaaf. Deze zijn gemaakt door L. Medendorp en zijn van Amerikaans grenen. Prachtig materiaal van oude pijpen uit de kerk van Voorthuizen. Dat waren geverfde pijpen die we hebben schoongemaakt. Het resultaat kunt u zien in de kerk. De roerfluit is van Canadees essen. Dit hout hebben we gekregen van sloperij Steenhuis uit Scheemda. Ook deze pijpen zijn gemaakt door Jans Kruiger. De klank is warm en vol van toon. Het pedaal is afkomstig uit Annen. Ook de koppelingsmechaniek is bijzonder, een prima uitvinding. De grote baspijpen van de bourdon 16 v. voldoen uitstekend.

De volgende registratiemogelijkheden zijn het proberen waard:

Roerfluit 4 v.: voor tweestemmige muziek of een octaaf lager. Klinkt helder.

Roerfluit 8 v.: voor zachte muziek; voor de baspartij bourdon 16 v. + koppeling.

Holpijp + Quintadeen: het effect van draaien met je vingers over een glas.

Holpijp + Octaaf 2 v.

Roerfluit 4 v. links; rechts Quint 2 2/3; Terts 1 3/5. Vanaf C1: als uitkomende stem.

Let op het volgende: de linkerhand speelt dus onder C1 met alleen de 4 v.; kan ook met de 2 v. erbij. Daar kun je met enige oefening prachtig mee spelen en je krijgt het idee dat er twee klavieren zijn.

Veel succes!

L. Medendorp en P. Baar.

 

 

koororgel_linkerzijde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Om een indruk te geven hoe het orgel klinkt kunt u hier luisteren naar Piet Baar in een improvisatie van Grootvaders Klok, in D-mol.