Vrijdag 18 maart 2022: Officiële heropening van de kerk en toren in Spijk

De vlag is uit….de eerste gasten komen binnen. Er is koffie met een petitfourtje met daarop feestelijk de gerestaureerde kerk!

Patty Wageman, directeur Stichting Oude Groninger kerken heet ons welkom. Ze refereert naar het overbekende lied van Ede Staal, maar geeft ook aan dat er iets is veranderd. De kleur is niet meer wit en blauw maar, crème en zandkleurig.

De kerk valt onder het levende erfgoed van de stichting, er moet gebruik van worden gemaakt. Daarom is niet alleen de buitenkant en de binnenkant gerestaureerd, maar is er een nieuwe toiletruimte, garderobe en een keukentje in de consistorie aan toegevoegd.. De kerk staat midden in het dorp op een terp, de wens is dat het een open gebouw zal worden waar velen gebruik van kunnen maken, niet alleen voor de zondagse diensten maar ook door de week. Ze hoopt dat de kerkelijke gemeente en dorpsbelangen dit kunnen invullen. De tuin rond de kerk moet nog verder gerealiseerd worden, een oude slingertuin is de bedoeling.

De bouwkundige die de restauratie begeleidde Christiaan Velvis geeft uitleg over wat er is gebeurd en wat er is gevonden. Hij geeft ook uitleg over de nieuwe kleuren. De restauratie in 1970 is grondig gebeurd er waren geen kleuren terug te vinden in de kerk  maar in de toren zijn sporen gevonden uit 1902. Daarnaast hebben oude foto’s het onderzoek compleet gemaakt. De zandsteenkleur past precies bij de architectonische vormgeving van de toren.

Aan de zuidzijde van de toren is een sluitsteen met een hoofdje gevonden. Heel bijzonder want het komt verder niet voor in Groningen of Friesland. Men vermoedt dat het uit N. Duitsland komt.

Het blazersensemble van CBS speelt enkele liederen waarna ds. Jake Schimmel laat horen wat de muren van de kerk wel niet zouden kunnen vertellen. De geschiedenis van de kerk neemt hij met ons door.

De bijdrage van Veur Aaltied is prachtig. De heren Alberda en Ubbena , dorpsvoogden uit vroegere jaren kibbelen over hun bijdrage aan kerk en dorp. Dat belooft wat voor 18 juni wanneer het volledige stuk te zien zal zijn in en om de kerk.

Tot slot neemt wethouder Pier Prins van de gemeente Eemsdelta het woord. Hij is 3 sept 2021 ook in de kerk geweest. Samen met de kinderen uit groep 8  van basisschool ’t Maar mocht hij mee omhoog in de toren om de vergulde leeuw te plaatsen en dat terwijl hij hoogtevrees heeft. Een heel bijzondere ervaring vertelt hij. Hij mag uiteindelijk de sleutel overdragen aan de voorzitter van de kerkrentmeesters Johannes Doorn. De sleutel vastgemaakt aan de leeuw geeft nogmaals aan hoe bijzonder dit onderdeel van de kerk is.

Tot slot worden er drankjes en hapjes uitgedeeld.

De kerk is “weer” midden in het dorp !

Voor foto's van vrijdag verwijzen wij u naar Spijk.net: https://www.spijk.net/2022/03/officiele-heropening-van-de-andreaskerk/

Zaterdag 19 maart 2022: Feestelijke opening van de kerk voor het dorp

Feestelijk klinkt tegen 13.00 uur de muziek van CBS bij de pas gerestaureerde Andreaskerk. De deur van de kerk staat uitnodigend open, de vlag in de toren wappert , de zon schijnt stralend.

De eerste nieuwsgierigen komen de kerk binnen. De ruimte is prachtig door Hendrieke met bloemen versierd. De koffie, de thee en de petitfourtjes staan klaar. De muzikanten van het CBS installeren zich in de kerk.

Langzamerhand vult de kerk zich. Alles bij elkaar, enthousiast keuvelende mensen, de muziek en het zonlicht wat naar binnen komt is de sfeer heel positief.
We zien gemeenteleden, veel dorpsgenoten uit Spijk en Losdorp, oud inwoners ,maar ook bezoekers waarvan ouders en grootouders met de kerk verbonden waren. Graag verwezen we diegenen naar ons oudste gemeentelid en inwoner van Spijk, dhr. Doeke Pijper. Hij ging graag in de gesprekken verhalen ophalen.
Voor de kinderen had Marten Bolt een kleurplaat met de Andreaskerk gemaakt. De muziek van het CBS werd afgewisseld door de klanken van het orgel dat door Koos Cijsouw werd bespeeld.

Tussen 13.00 en 16.00 uur is er 18 liter koffie en heel veel kopjes thee geschonken en meer dan 200 mensen hebben genoten van het lastig te eten petitfourtje. De servetten waren heel functioneel.

De Stichting Groninger Kerken noemt de Andreaskerk een v.b. van levend erfgoed. Dat kon zaterdagmiddag niet beter worden bevestigd. Het was een warme, gezellige ontmoeting van gemeenteleden en dorpelingen.

Zondag 20 maart 2022: Een feestelijke dienst rond de heropening van de Andreaskerk

Op zondag was er een feestelijke dienst waarin de heropening van de Andreaskerk werd gevierd. Geweldig om elkaar weer als gemeente in de ogen te kunnen kijken!